”Man får et chok over, hvad jobbet egentlig indebærer, men det er ikke min plan at blive en del af statistikken”

På Højvangskolen er der et stærkt sammenhold blandt de unge lærere, og det er nødvendigt for at kunne overleve, mener 28-årige Katrine Classen, som har været ansat på skolen i tre år.
”Hvad er det, I vil? Jeg er lige ved at flygte fra folkeskolen,” spørger hun forpustet i en ny kampagnefilm, mens hun bliver jagtet af formandskabet i Århus Lærerforening. Frem mod kommunalvalget i november forsøger Dorthe Fisker og Søren Hansen at sætte fokus på det praksischok, som politikerne taler om, men som de endnu ikke har formået at bekæmpe: Næsten en fjerdedel af de nyuddannede lærere forlader folkeskolen inden for fem år.
I virkeligheden er Katrine Classen glad for sit job på Højvangskolen, hvor hun blev ansat som nyuddannet lærer i 2022. Men hun kan sagtens genkende de udfordringer, som får mange af hendes jævnaldrende kollegaer rundt om i landet til at hoppe over folkeskolens gitterporte og ud i andre beskæftigelser.
- Jeg tror ikke, at læreruddannelsen klæder os ordentligt på til, hvad det vil sige at være lærer. Selve undervisningen fylder måske kun 40 procent af mit arbejde. Resten af tiden går med konflikthåndtering, relationsarbejde, forældrekontakt og særlige hensyn til elever med særlige behov, fortæller hun.
Katrine Classen har for nylig haft to lærerstuderende i praktik, som også blev gevaldigt overraskede over de vilkår, der mødte dem. Hun understreger, at lærerne bliver nødt til at have mere tid og flere ressourcer for at kunne tage ordentligt imod deres nye, unge kolleger:
- Der skal være et team bagved, der griber dig, så man ikke føler sig alene. Og så skal der være en åben ledelse, som man altid kan tage fat i, siger hun.
Fællesskabet med de andre nyuddannede lærere er også en vigtig komponent. På Højvangskolen er der ansat i omegnen af 15 lærere, som alle er i tyverne, og som ofte bruger hinanden til at læsse frustrationerne af på i pauserne. Derudover er der fredagsbar, fællesspisning og hockey. Noget der betyder ganske meget for Katrine Classen.
- Jeg bor i Silkeborg, og der er jo en grund til, at jeg gider at bruge 40 minutter på at køre på arbejde hver eneste dag. Det er fordi, at jeg har det så godt med mine kolleger. Man får et chok over, hvad jobbet egentlig indebærer, men det er ikke min plan at blive en del af statistikken, siger hun.

Jagten på de nyuddannede er gået ind i ny kampagnefilm fra ÅLF. Hvordan undgår vi, at unge lærere som Katrine Classen forlader klassen?