Lærere og elever i Aarhus har brug for digital førstehjælp
Af Dorthe Krejlgaard Nielsen, lærer på Viby Skole og medlem af styrelsen i Århus Lærerforening samt hovedstyrelsen i Danmarks Lærerforening.

Bragt på LinkedIn den 29. februar 2024.
Når de voksne påstår, at de unge er kompetente, digitale brugere, så er det ganske enkelt ikke rigtigt.
Tag nu for eksempel eleverne i min 8. klasse, som jeg forleden gav følgende opgave: Opret et Docs-dokument, navngiv det og placer det i jeres danskmappe på Google Drev. Det afstedkom en skov af hænder og spørgsmål som ”hvor skal jeg trykke?” og ”hvad er navnet på min mappe?” Halvdelen af klassen klarede opgaven på få minutter. Den anden halvdel skulle have hjælp.
Udover manglende færdigheder er mange folkeskoleelever ukritiske og usikre brugere af digitale redskaber. Folkeskoleloven siger, at vi lærere skal forberede eleverne på den verden, de møder – og den verden er i høj grad blevet digital. Netop derfor er det yderst nødvendigt, at man i folkeskolen, både i Aarhus og på landsplan, får mulighed for at dygtiggøre sig inden for teknologi og digitalisering. I øvrigt er det også et ønske i undervisningsministerens folkeskoleudspil, at teknologiforståelse bliver et valgfag. Alle andre parter omkring folkeskolen ønsker, at det bliver et fast fag på skoleskemaet.
De 8 teknologilærere
I Aarhus havde vi en gruppe engagerede og dygtige teknologilærere, som hed De32. De hjalp og understøttede lærerne, når der var brug for særlige kompetencer på det digitale område. De kunne for eksempel hjælpe med podcastforløb, Minecraft, programmering og LEGO-robotter. I praksis var de uundværlige for lærerne i Aarhus, for de kunne netop danne, uddanne og opdrage eleverne udi brugen af den teknologi, der er til rådighed på mobiltelefoner og Chromebooks. I den seneste sparerunde besluttede byrådet i Aarhus at skære de De32 ned til De8. 8 teknologilærere i en kommune hvor der snarere er brug for hundredvis.
Da jeg fik mit eksamensbevis fra læreruddannelsen i 2008, var undervisningen analog, og den bærbare computer var tung som en harmonika. Jeg har altid været på jagt efter videreuddannelse inden for digital undervisning. De kundskaber jeg har, kommer ud af nødvendighed, nysgerrighed og enormt meget assistance fra kollegaer, der interesserede sig for området.
Jeg mener, at teknologifaget er en forudsætning for folkeskolelevernes digitale dannelse. Derfor skal det prioriteres økonomisk i Aarhus Kommune, både for lærerne og eleverne. De har behov for kundskaberne nu og i fremtiden. En sådan prioritering kræver, at alle lærere kommer på efter- og videreuddannelse, og i overgangsperioden burde de dygtige lærere fra De32 genopstå, så de kan yde support og blive inddraget i uddannelsen af byens folkeskolelærere.
Den digitale udvikling går rasende stærkt, og det kan og må vi i Aarhus ikke ignorere. Det er vores pligt at klæde børn og unge i folkeskolen på til den tid, de vokser sig ældre i, og den fremtid de skal agere i. Og så er det endda sjovt. Teknologi er nemlig optur at blive klog på.
Dette indlæg er udelukkende udtryk for skribentens egen holdning.