Århus Lærerforening - en del af Danmarks Lærerforening

Lærernes opgaveglidning vælter eleverne

Af Lars Korsholm Bojesen, lærer på Langagerskolen og medlem af styrelsen i Århus Lærerforening.

Lars Korsholm Bojesen Debatindlæg 2025

Bragt på LinkedIn den 13. marts 2025.

 

 

”Der er ikke mere toiletpapir”, lyder det desperat fra Århus Lærerforenings formand Dorthe Fisker i en ny kampagnefilm, som frem mod kommunalvalget i november skal være med til at sætte fokus på et voksende problem på de aarhusianske folkeskoler: Opgaveglidning. Selvom filmen er humoristisk og sat på spidsen, er den ikke desto mindre et opråb fra en virkelighed, som bliver mere og mere fjollet.

 

Man ved ikke helt, om man skal grine eller græde, og jeg kan efterhånden ikke blive overrasket over, hvilke opgaver der lander på mit lærerbord. Opfyldning af toiletpapir, småreparationer af skolens inventar samt stoleopsætning til forældremøder. Bare for at nævne et par stykker.

 

Siden starten af dette skoleår har et par nye bureaukratiske power tools meldt deres ankomst på samtlige skoler i Aarhus Kommune: Aarhus Ejendomme sammen med administrative fællesskaber. Tidligere har hver skole modtaget en pose penge til at vedligeholde bygninger, indkøbe inventar, ansætte servicepersonale og så videre. Denne praksis er nu slut, og kommunen har hjemtaget alle de ejendomme, som skolerne bruger. Servicemedarbejderne er ikke længere ansat på den enkelte skole, men centralt i disse administrative fællesskaber, og de kan blive kastet fra den ene skole til den anden i løbet af en arbejdsdag. 

 

Er en lampe gået ud? Jamen så kunne jeg sidste år ringe til min lokale servicemedarbejder og straks få skiftet pæren. Nu om dage? Ja, der skal jeg logge ind på IT-systemet Main Manager, indtaste diverse oplysninger om problemet og om hvor meget, det haster. Herefter kan jeg håbe på, at en medarbejder dukker op i løbet af de næste par dage og får skiftet pæren. Eller jeg kan skifte den selv. Jeg er med på, at det er en lille opgave, som ligger inden for mit kompetenceområde som privatperson - men ikke som lærer. Den tid jeg bruger på at skifte pærer, fylde toiletpapir i båsene og sætte stole op til forældremøder kan kun komme fra ét sted: Min forberedelse til undervisningen. Derfor er det også først og fremmest mine elever, som fagligt bliver væltet omkuld af den opgaveglidning, der i øjeblikket fejer hen over byens skoler.

 

Fordummende bureaukrati værste skuffe

Den nyeste arbejdspladsvurdering for folkeskolen landede for kort tid siden. Spørgsmål som "Hvor ofte sker det, at du ikke når alle dine arbejdsopgaver?" og "Hvor ofte får du uventede arbejdsopgaver, der sætter dig under tidspres?" afslørede en kedelig tendens. Her var gennemsnitstallet for alle skoler i Aarhus nemlig kun 43 ud af 100! Det er et helt vanvittigt tal, og fadæsen med Aarhus Ejendomme er endnu en dråbe i det allerede ret fyldte glas, som vi lærere render rundt med.

 

Hele idéen om Aarhus Ejendomme og administrative fællesskaber er simpelthen fordummende bureaukrati af værste skuffe, og jeg nægter at tro på, at den mængde penge der kan spares (hvis nogen overhovedet) kan stå på mål med den mængde af opgaveglidning, der ryger over på både lærere og ledere i folkeskolen.

 

Virkeligheden har overhalet fantasien, og derfor må man forsøge sig med humor for at kunne være i det. Så lad mig gentage budskabet i den nye kampagnefilm fra Århus Lærerforening: Husk lige toiletpapiret og husk lige folkeskolen når du sætter dit kryds til kommunalvalget. Og kære politikere, det er ok at indrømme, at man har lavet en fejl og at rulle den tilbage.

 

 

Dette indlæg er udtryk for skribentens egen holdning.