”Psykisk arbejdsmiljø er som våd sæbe, der smutter ud af hænderne på os”
Arbejdsmiljørepræsentanterne i Århus Lærerforening er i dag samlet for at finde svaret på et spørgsmål, som bliver mere og mere relevant: Hvordan forebygger vi udbrændthed i lærerjobbet?
Af Ulrik Kongsgaard
- I forsvaret siger de ”two is one, one is none”, fortæller Mette Obelitz, mens morgensolen er på vej ind gennem vinduerne på KØN – Gender Museum Denmark.
Her har ca. 40 fremmødte arbejdsmiljørepræsentanter taget plads for at blive klogere på det, som direktøren for Institut for Belastningspsykologi kalder for ”strategisk forebyggelse af mental slitage ved psykisk krævende arbejde.”
- Psykisk arbejdsmiljø er en holdsport, men ofte glemmer vi, at vi selv skal have iltmasken på, før vi kan hjælpe andre, siger hun og trykker play på musikvideoen til sangen ’Human’ med den engelske kunstner Rag’n’Bone Man, hvor budskabet bliver gentaget til hudløshed: Når alt er skrællet væk, er jeg bare et menneske. Flere lærere sætter sig op i stolen og begynder at vippe med fødderne.
Førstepsykologen
I 2024 har Århus Lærerforening ekstra fokus på medlemmernes arbejdsmiljø, og derfor har styrelsen besluttet at holde denne arbejdsmiljødag. Formålet er at klæde AMR’erne bedre på til at håndtere de psykiske udfordringer, som et stigende antal kollegaer oplever.
- Som AMR er du en slags førstepsykolog ude på arbejdspladsen, så det er vigtigt at give dem nogle professionelle værktøjer, som de kan bruge i hverdagen, siger styrelsens arbejdsmiljøansvarlige Andreas Ravn Skovse. Han understreger samtidig vigtigheden af at dele sin viden:
- Vi håber, at AMR’erne bliver inspireret til at gå hjem og sætte nye initiativer i gang sammen med deres ledere.
For Christof Sørensen fra Katrinebjergskolen er der ingen tvivl om, at der er brug for at sætte ind. Som arbejdsmiljørepræsentant på en skole med 700 elever, hvoraf omkring 100 er diagnosticeret med forskellige former for autisme, har han rigeligt at se til:
- Som lærere står vi ofte i dilemmaet mellem, hvad der er skolens opgave, og hvad der ikke er. Det psykiske arbejdsmiljø kræver ekstra opmærksomhed, fordi arbejdet med elever med diagnoser er så komplekst, fortæller han.
Imens er oplægsholder Mette Obelitz fra Institut for Belastningspsykologi gået i knæ foran storskærmen, hvor hun viser forskellen på det fysiske og det psykiske arbejdsmiljø.
- Det fysiske er jo til at forstå. Det handler om sidde ordentligt på stolen og ikke at løfte med ryggen. Det psykiske arbejdsmiljø derimod er langt sværere at få fat om. Det er som våd sæbe, der smutter ud af hænderne på os, siger hun.